Uitgelichte afbeelding voor "Ons Westers leefstijl werkt verzuring in de hand"

Voor het behoud van gezondheid en vitaliteit heeft het lichaam een specifieke zuurgraad nodig. Elk weefsel, elk orgaan heeft zijn eigen zuurgraad, uitgedrukt in pH.
Het lichaam kan een goede zuur-base balans behouden door een teveel aan zuren via de nieren (urinezuur) en longen (koolzuur) uit te scheiden.

Wat er in het lichaam met voeding gebeurt
Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een zure of een basische rest over. Het lichaam heeft van nature een licht basenoverschot en probeert dat constant te houden. Dat doet het lichaam op verschillende manieren.
Zo wordt een overschot aan zuren zoveel mogelijk uitgescheiden door de nieren. Ook de longen kunnen hierbij een belangrijke bijdrage leveren.

Neemt de zuurvorming in het lichaam enorm toe, dan kan het hierboven genoemde zuur compenserende mechanisme het niet meer aan.

Deze factoren dragen bij aan een zurenoverschot
Als we langdurig onder stress staan, slecht kauwen en grote porties verorberen, roken, medicijnen nemen, teveel in negatieve gedachtes blijven hangen dan kan ons lichaam dat niet meer compenseren.
Daarnaast is de belasting van gifstoffen de laatste decennia toegenomen. Dagelijks staan we bloot aan gifstoffen uit de buitenwereld zoals milieuverontreiniging, smog, schoonmaakmiddelen, bestrijdingsmiddelen, zware metalen, plastic en tabaksrook.

Ons lichaam doet ook veel aan reiniging

Naast de lever zijn de darmen, de nieren, de longen en onze huid de belangrijkste reinigingsorganen. Via ontlasting, urine, adem en zweet maar ook via de menstruatie ontdoen we ons van gifstoffen. Als organen overbelast raken, heeft het lichaam noodmaatregelen om overtollige afvalstoffen kwijt te raken (slijm, ontstekingen, diarree). Als ook dit niet meer afdoende is, wordt het afval opgeslagen in bijvoorbeeld onderhuids bindweefsel of vetweefsel.

Wat zijn klachten van een ‘verzurende leefstijl’?

De klachten van ‘verzuring’ zijn zeer uiteenlopend. Je kunt denken aan huidproblemen, een sterk ruikende adem, vermoeidheid (een dip rond 15.00/16.00 uur), stemmingswisselingen, moeite met de stoelgang maar ook jicht en reumatische aandoeningen.

Wat voeding hierbij kan betekenen
We eten te zuur, althans te veel zuurvormende voeding. Door voedingsmiddelen te gebruiken die het zuur-basenevenwicht ondersteunen, kunnen klachten worden voorkomen of verholpen. Over het algemeen bevat onze voeding een groot overschot aan ‘zuren’.

Heb je zelf regelmatig last van hoofdpijn, vermoeidheid (een middagdip), stemmingswisselingen maar misschien zelfs van jicht of een reumatische aandoening? Dan is het zinvol om meer basisch te eten. Laat het me weten als je hier tips voor nodig hebt!

Verder lezen

Reacties

Plaats jouw reactie