Uitgelichte afbeelding voor "Een ei, dat hoort erbij"

Zeker met Pasen. In de supermarkt vind je ondermeer scharreleieren, rondeeleieren en biologische eieren. Allemaal een andere naam en een andere code. De eicode geeft hoe de leefomstandigheden van een kip zijn (geweest). Met de keuze van je ei heb je dan ook invloed op het leven dat de kip heeft geleid (of leidt).

Deze codes kun je op het ei vinden:
0 = biologisch ei
1 = vrije uitloopei of grasei
2 = scharrelei of rondeelei

Kooi-eieren zij in Nederland verboden.

Code 0: biologisch ei
Biologische eieren komen van kippen die hun snavel houden, geen (preventieve) antibiotica krijgen, meer (buiten)ruimte hebben en 95% biologisch voer hebben gehad.

De volgende keurmerken en of logo’s kun je op deze eieren vinden: het EKO-keurmerk, het driesterren logo ‘Beter Leven’ van de Dierenbescherming of het Europees biologisch keurmerk.

Code 1: vrije uitloopei of grasei
Bij deze kippen wordt een deel van de snavel weggebrand of geslepen. Deze kippen hebben een uitloop van 4 m². Kippen die graseieren leggen, krijgen uitsluitend plantaardig voer.

Code 2: scharrelei of rondeelei
Ook bij deze kippen wordt een deel van de snavel weggebrand of geslepen. Scharreleieren komen van kippen die vrij rondlopen in schuren met strooisel op de grond. Ze moeten het doen met minder ruimte dan kippen die eieren met de code 0 of 1 leggen.

De eisen die aan rondeeleieren worden gesteld, komen in veel opzichten overeen met de eisen van de biologische kippen. Hun snavels worden niet gekapt, ze mogen naar buiten maar ze krijgen geen biologisch voer.

Om de kip ook een fijn leven te gunnen kies je dus het beste voor een biologisch ei of nog beter: voor biologisch-dynamische eieren. Deze eieren herken je aan het Demeter-keurmerk. Biologisch-dynamische eieren voldoen aan de eisen van de biologische landbouw en aan aanvullende eisen. In plaats van 6 kippen per m², zijn er 5 per m² en lopen er ook hanen rond. Ook is het voer van deze kippen 100% biologisch en mogen ze buiten scharrelen naar gras, kruiden, wormen en insecten.

Fijne Pasen allemaal!

Bronnen:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eicode.aspx
http://www.blijekip.nl/blije-kip-eieren/buitenei
https://keurmerken.milieucentraal.nl/keurmerken/demeter-eieren/
http://www.stichtingdemeter.nl/?s=eieren&search-type=site

Verder lezen

Image

Reacties

Plaats jouw reactie