Uitgelichte afbeelding voor "Bad ass palmolie"

De voedingsmiddelenindustrie is er dol op: palmolie.
De productie is goedkoop, de opbrengst hoog. Het kan makkelijk worden verwerkt in producten en smaakt nergens naar.

Palmolie vind je met name in sterk bewerkte voedingsmiddelen, zoals kant- en klaar maaltijden, sauzen, vegetarisch broodbeleg, pindakaas, halvarine, margarine en bak- en braadvetten. Maar ook in koek, ijs, chips en gebak zit het. Staat er ‘palm’ op de ingrediëntenlijst, dan zit het erin. Maar ja, het zit evengoed in cosmetica en schoonmaakproducten.

De groeiende vraag naar palmolie gaat ten koste van het milieu. Regenwoud wijkt voor palmboom-monoculturen. Doei flora en fauna.
Hallo kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Daar gaat de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit! En dan hebben we het nog niet eens over de drinkwater verontreiniging gehad. Noch over de arbeidsomstandigheden van de mensen die op deze plantages werken.

Is bio dan beter? Ja en Nee. Bio staat niet garant voor het behoud van regenwoud. Wel worden geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat is beter voor milieu en mens.

Maar ja, nog beter: lees de ingrediëntendeclaratie en laat producten met ‘palm’ erop staan. Sowieso beter voor je gezondheid. Kies in je keuken voor vetten en oliën van dichterbij. Koudgeperste olijfolie en roomboter bijvoorbeeld.

Bron: ‘Palmöl, nachhaltig muss es sein’; UGB 4/17

Verder lezen

Image
Anna Hecheltjen

Reacties

Plaats jouw reactie