Uitgelichte afbeelding voor "Je wordt niet dik tussen Kerst en Oud-en-Nieuw maar…"

…tussen Oud-en-Nieuw en Kerst.

Klinkt je dat bekend in de oren? De maand december heeft zo zijn verleidingen. Sinterklaas, kerstavond, 1e kerstdag en 2e kerstdag, oudjaarsavond… diverse kerstborrels en -etentjes. Oké, toegegeven, het is wel zinvol om tijdens de decembermaand de teugels niet helemaal te laten vieren. Maar hoe dan?

Het is goed om je vantevoren te bedenken hoeveel gelegenheden je hebt tijdens de decembermaand. Zoom even uit en kijk naar ’the bigger picture’. Het is niet erg om een avondje teveel glühwein te drinken. Maar doe je dat 5-6 avonden, dan wordt het een ander verhaal.

Als je bedacht hebt, hoe vaak je verleid zult gaan worden, is het ook slim om te bedenken waar je wel (en waar je niet) voor wilt kiezen. Kun je afspraken met jezelf maken over wat en hoeveel je wilt pakken?
Als je zelf boodschappen doet, zorg dan dat je niet teveel in huis haalt. Want wie heeft er uiteindelijk het meeste last van alle restjes?

Hier nog meer tips die je ook op de website van het Voedingscentrum kunt nalezen.

1. Luister naar je lichaam.
Meer is niet altijd beter. Als je voldaan bent, stop dan met eten.

2. Minder gangen, kleinere porties.
Bij de planning van een etentje kun je overeten al voorkomen. Bedenk minder gangen en kleinere porties. Koop niet te veel calorierijke tussendoortjes, zoals chocolade kerstkransjes.

3. Houd je gewone ritme aan.
Probeer ook tijdens de feestdagen het ritme van 3 maaltijden per dag aan te houden: ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Maaltijden overslaan omdat je bijvoorbeeld een grote lunch verwacht, kan er juist toe leiden dat je overeet.

4. Beweeg.
Maak bijvoorbeeld een mooie winterwandeling of een fiets- of schaatstocht.
Kom maar van die bank af!

En last but not least: geniet van de decembermaand!

Reacties

Plaats jouw reactie