Uitgelichte afbeelding voor "Meer met minder"

Vandaag ben ik naar een inspiratie dag* geweest. Een Kleine huizen**-inspiratie dag.
Met minder ruimte, meer vrijheden. Dat spreekt mij aan.
Het liefst zou ik zelf in zo’n klein huisje wonen. Midden in het groen. Met een grote lap grond erbij. Dat dan weer wel ;))

Een klein huisje is vaak op een milieuvriendelijke manier gemaakt.
Het is bijvoorbeeld via zonnepanelen gemakkelijk te voorzien van stroom.
Mensen kiezen vaak voor een klein huisje om zich meer verbonden te voelen met te natuur.
Je leeft ook letterlijk meer buiten. Tevens leer je om tevreden te zijn met minder, doordat er gewoonweg minder in je huis past! Daarnaast kies je voor een minder belastende woonvorm. Waardoor je je zogenaamde voetafdruk*** verkleint.

tiny house

De verbinding die ik graag voel met de natuur, is ook naar voeding te vertalen.
Ik kies bijvoorbeeld voor 3 maal per dag een fatsoenlijke maaltijd.
Niet die onzin van ook nog eens 3 maal per dag een zogenaamd gezond tussendoortje.
Minder dierlijke producten, vaker plantaardig eten.
Hierdoor verklein ik mijn voedselafdruk.
Dat is niet alleen goed voor mijn gezondheid, maar ook voor die van dier en aarde.

Genieten van een zelfgemaakte lunch

Kwaliteit gaat bij mij boven kwantiteit.
Bij voeding ga ik graag voor kwaliteit.
Daarmee bedoel ik geen A-merken, maar kwaliteit als in groeiwijze en leefomgeving.
Tijd, zonlicht, volle grond en aandacht: dan kom je gauw bij biologische en biologisch dynamische landbouw uit.
Het liefste koop ik producten uit het seizoen (smaakt ook veel beter).
Vaak wordt gezegd dat biologisch eten duur is.
Ja en nee. Als je naar de letterlijke kosten kijkt in de winkel klopt dat misschien.
In die zin kosten de gangbare, reguliere producten minder geld.
Maar als je verder kijkt, blijken gangbare producten op den duur duurkoop.

Een klein huisje is op dit moment nog voor mij een droom. En tot die uitkomt, geniet ik van mijn eigen (moes)tuin. Via de manier waarop ik mijn maaltijden kies en indeel, probeer ik mijn voetafdruk te verkleinen. Binnen mijn werk zeg ik het voort en probeer ik anderen te motiveren, bewuster om te gaan met lijf en leven. Zo koester ik op mijn manier, moeder aarde.

*modern woord voor open dag
**lees: tiny houses
***voedselafdruk is een model om de milieu-impact van ons voedingspatroon inzichtelijk te maken. De voedselafdruk maakt zichtbaar hoeveel land en water nodig is om je eten te produceren in verhouding tot de beschikbare ruimte en het beschikbare zoetwater op aarde.
De (voedsel)voetafdruk heeft invloed op de natuur. Leefgebieden van dier- en plantensoorten verschralen en verdwijnen zelfs. De mens is met de natuur in concurrentie om beschikbare ruimte, waarbij de natuur het steeds vaker verliest. Hierdoor neemt de rijkdom aan soorten dieren en (biodiversiteit) af [1].

Verder lezen

Reacties

Plaats jouw reactie