Uitgelichte afbeelding voor "De gelijkenis tussen Bikram yoga…"

…en je eetgedrag.

Inmiddels doe ik driekwart jaar aan Bikram yoga. Ik zou een hele blog kunnen schrijven over alle voordelen die het me brengt, zo geweldig vind ik het. Tijdens de yoga vandaag, besefte ik mij nog iets: Bikram yoga leert mij veel wijze lessen. Deze lessen, zijn ook toe te passen op het veranderen van eetgedrag. Vandaar dat ik het graag met je deel.

Yoga confronteert
Ik zie mezelf in de spiegel. Zwetend. Met een rood hoofd. Met enkel een broekje en topje aan. Leuke verdoezelende kleding aan doen, is geen optie. Want ja, die zullen halverwege de les doorweekt zijn. Ik neem houdingen aan die oncomfortabel voelen. Of er in mijn ogen, ronduit niet uitzien. Mijn flexibiliteit laat vaak te wensen over. En ik kom er achter dat er spieren zijn, die ik nooit gebruik… Yoga is confronterend. Op eenzelfde manier als het confronterend kan zijn om op de weegschaal te gaan staan. Of om er achter te komen dat je eten gebruikt, om een vervelend gevoel te verdoezelen.

De confrontatie aangaan
Door mezelf in de spiegel aan te kijken, ga ik de confrontatie met mezelf aan. Iedere yoga houding daagt me op een andere manier uit. Kan ik afstemmen op wat mijn lijf op dat moment nodig heeft? Dieper in de houding gaan. Of juist vandaag eerder rustig aan. Durf ik hiernaar te luisteren? Zo is het ook de kunst om te onderzoeken waarom je wilt eten. Welk signaal geeft het je dat die zak chips op moet? De reep chocola, die er ook nog wel achteraan kan. Waarom eigenlijk? Wat is het, waar je werkelijk behoefte aan hebt? Leren luisteren naar je onderliggende behoefte, dat is pas in de spiegel kijken! Bij yoga leer ik luisteren naar mezelf. Mijn docent zegt ook altijd: “yoga is even inchecken bij jezelf”. Doordat ik beter in contact kom met mijn gevoel, wordt ik letterlijk uit mijn hoofd en in mijn lijf gezet. Wat neem jij waar als je incheckt bij jezelf?

Het gaat om het proberen
Balanshoudingen. Ik val er regelmatig uit. Niet 1 x. Niet 2 x, soms wel 4 x of vaker. Elke keer probeer ik het weer opnieuw. Ik focus niet op het vallen. Ik focus op de volgende poging. Ik sta weer op en probeer het weer. Door het aan te gaan, word ik sterker. Ik leer mezelf beter accepteren. Met eetgedrag gaat hetzelfde op. Soms lukt een verandering in 1 keer. Soms niet. Soms heb je wel 10 keer nodig voordat je het te pakken hebt. Voordat het een nieuwe gewoonte is geworden. Blijf proberen. En wordt sterker. Zonder oordeel. Blijf nieuwsgierig naar jezelf.


Jezelf aanvaarden, zoals je bent
Inmiddels ben ik al bij de ‘Camel Pose Ustrasana’ beland. Dat is een yoga-houding, die doet denken aan een kameel. Ik gluur naar links en rechts. Even kijken hoe ver de buurvrouw komt. Die komt wel dieper dan ik. Pfff. Ik ben ook niet lening zeg! En misschien kijk jij op datzelfde moment wel op Instagram. Naar al die fitgirls en al die hunks met hun sixpack. Misschien denk je aan een vriendin van jou, die zojuist 8 kilogram is afgevallen. Kijk in plaats daarvan, naar voren, jezelf in de ogen. De ander doet er niet toe. Het gaat om jou. Door de focus op jezelf te leggen. Door na te denken over wat bij jou past. Over dat waar jij je comfortabel bij voelt. Over wat jij met jouw lijf en jouw geest nodig hebt, zet je de eerste stap naar het aanvaarden van jezelf. Precies zoals jij bent. Wees eerlijk naar jezelf en leg de lat op je eigen hoogte. Geef jezelf een kans, ieder (eet)moment. Elke dag weer.

Ben je nieuwsgierig geworden naar waar ik deze fantastische lessen leer, neem dan een kijkje op https://www.bikramyogadenbosch.nl/

Verder lezen

Reacties

Plaats jouw reactie