Uitgelichte afbeelding voor "Luchtige pannenkoeken"

4 grote of 16 kleine, 20 minuten | vegetarisch | van glutenvrije ingrediënten

Ingrediënten
250 milliliter karnemelk
4 eieren, gesplitst
110 gram boekweitmeel
1/4 theelepel zout
1 1/2 theelepel bakpoeder
4 eetlepels high oleic zonnebloemolie

Bereiding
1. Verhit een grote koekenpan op matig vuur terwijl je het beslag maakt.
2. Klop de karnemelk en eidooiers samen.
3. Meng de droge ingrediënten samen.
4. Klop het eiwit met een garde of mixer vrij stijf.
5. Meng de droge ingrediënten en het karnemelk-eidooier mengsel.
6. Schep voorzichtig het geklopte eiwit erdoor. Meng het niet helemaal.
7. Doe een eetlepel van de olie in de pan.
8. Schep vervolgens 1/4 van het beslag in de pan als je grote pannenkoeken maakt.
8. Maak je kleine pannenkoeken, schep dan 4 dotjes in de pan.
9. Bak 3 tot 5 minuten totdat de onderkant lichtbruin is.
10. Keer de pannenkoek(en) en bak de andere kant(en) lichtbruin.
11. Herhaal dit met de overige pannenkoeken.

Pannenkoeken, we love it! Groot en klein zijn er dol op en je kunt er alle kanten mee op. Het beslag van pannenkoeken is zo klaar en je kut het afgedekt tot twee dagen in de koelkast bewaren. De verhoudingen hoeven niet nauwkeurig te zijn en je kunt er naar eigen inzicht mee improviseren.

Maak ook eens de kruidige boekweitpannenkoeken met kwark.

Je kunt de karnemelk in het ‘luchtige pannenkoeken’-recept vervangen door volle melk, havermelk of sojamelk.

Vervang het boekweitmeel door volkorenmeel, gebuild meel, speltmeel, havermeel of een ander meel c.q. andere combinatie melen. Afhankelijk van je keuze, zijn de ingrediënten dan niet meer glutenvrij.

Maak er een ‘fruitige’ variant van door blauwe bessen, vers of uit de diepvries (niet ontdooid) of overrijpe bananen te nemen. Roer de bessen vlak voor het bakken door het beslag. Snijd de banaan in plakken en druk in de pan in de pannenkoeken. Bak op iets lager vuur om aanbranden te voorkomen.

Laatst maakte ik citroen-maanzaadpannenkoeken. Derhalve heb ik een doormidden gesneden citroen in de diepvries liggen. 2 theelepels van de citroenrasp en 1 eetlepel maandzaad bij het beslag. Pannenkoeken, maar dan net even iets anders.

Ook met smaakmakers kun je alle kanten op. Lekker met kaneel, kardemom, kruidnagel, gember of nog makkelijker met koekkruiden of speculaaskruiden. Voor een hartige variant kies je voor Provençaalse kruiden, Italiaanse kruiden of pizzakruiden (marjolein, tijm, rozemarijn e.d.) Lekker met geraspte kaas, stukjes paprika, courgette en plakjes olijf. Ook leuk: maak een beslag met een handje spinazie, veldsla of boerenkool door de hele bups in de blender te doen.

Voor de perfecte pannenkoek gebruik je een koekenpan met antiaanbaklaag of van goed ingebrand gietijzer.

Reacties

Plaats jouw reactie