Notificatie...
Groente en fruit | Wat zijn gezonde tussendoortjes [2/6]
Groente en fruit, je hebt ze allebei nodig. Zowel groente als fruit leveren waardevolle voedingsstoffen op. Vezels, vitamines en mineralen bijvoorbeeld. Varieer volop en houd zo veel mogelijk rekening met het seizoen. Hierdoor krijg je voldoende voedingsstoffen binnen en blijft het spannend.
Tips voor groente
- Neem een portie snackgroente: reepjes paprika, plakjes komkommer of courgette, snoeptomaten, bloemkoolroosjes of worteltjes.
- Snackgroente is lekker met een dip: hummus, kruidenkwark, frisse doperwtenspread of (zelfgemaakte) groentespread.
- Op warme dagen is een gazpacho lekker. Ook een warme groentesoep is een gezonde keuze.
- Maak een cocktailprikker met tomaat, bolletjes mozzarella (of geheel plantaardig) met tofu rosso en blaadjes basilicum.
- Maak een schaaltje rauwkost met een zelfgemaakte dressing klaar.
- Frisse erwtensoep met citroenverberna
- Aubergine met feta en honing
- Chocolade smoothie
- Neem een portie vers fruit, een fruitsalade of maak fruitspiesjes.
- Zorg voor een voorraad bevroren fruit in je diepvries. Vries een banaan in plakjes in. Met een plantaardige drink of melk kun je hier ‘nice-cream’ van gaan maken.
- Kies een keer voor een handje gedroogd fruit, zoals rozijnen, dadels, vijgen, pruimen, mango, abrikozen en ananas. Eet dit wel met mate, omdat je anders veel suikers binnenkrijgt.
- Maak deze bliss balls op voorraad: dadelbonbons
- Een stukje fruit is lekker met een likje 100% pindakaas of notenpasta.
- Doe een appeltje in de oven met kaneel.
- Doe plakjes fruit op je boterham, knäckebröd of rijstwafel. Lekker met hüttenkäse of kwark eronder.
Vruchtensappen of smoothies raad ik liever af. Redenen daarvoor zijn: het verzadigt niet. Je kauwt er over het algemeen niet op en het verlaat je maag snel(ler) dan vast voedsel. Daarnaast zitten er minder of geen vezels in. Je krijgt wel veel suikers binnen.
Je eet geen 4-5 sinaasappels achter elkaar maar drinken lukt met gemak.