Uitgelichte afbeelding voor "Wat zijn gezonde tussendoortjes [1/6]"

Klik op de bijbehorende link om naar de ideeën voor de desbetreffende gezonde tussendoortjes te gaan.

De noodzaak van gezonde tussendoortjes
Ik waarschuw je alvast. Het volgende bericht kan schokkend zijn. Ga voor de zekerheid eerst even goed zitten. Oké, ben je er klaar voor? Daar komt het:

Tussendoortjes: je hebt ze niet nodig. Je lichaam kan zonder.

Het lijkt haast alsof we bang zijn om honger te lijden. Of om tekort te komen. Tussen de drie hoofdmaaltijden door. De oplossing schijnt daarom te zijn: een zogenaamde ‘gezonde’ tussendoorkoek of een mueslireep…

Mijn advies: maak je hoofdmaaltijden dusdanig voedzaam, dat je tussendoortjes overbodig maakt. Tegelijkertijd realiseer ik me, dat dit wel kort door de bocht is. Soms zijn tussendoortjes namelijk wel zinvol. Bijvoorbeeld als je moeite hebt om op gewicht te blijven of als je een bepaald trainingsschema volgt of gewoon omdat jij je daar prettiger bij voelt.

Tussendoortjes versus extraatjes
In mijn ogen is er verschil tussen tussendoortjes en extraatjes. Een tussendoortje is voedzaam. Een extraatje niet. Snoep, chips, koek en chocola zijn voorbeelden van extraatjes. Neem je die dagelijks, dan maak je er een voedingsmiddel van. Dat terwijl het niet voedt. Natuurlijk is het prima om op z’n tijd een extraatje te nemen. Mijn advies: geniet er dan ook écht van. En wat dan die ‘op z’n tijd’ betekent, is persoonlijk. In een één-op-één-advies kijken we wat bij jouw past.

Wat zijn gezonde tussendoortjes?
De meeste kant- en klare tussendoortjes (eigenlijk extraatjes) zijn niet gezond. Ze bevatten vaak veel suiker, zout en soms ook transvet. Voor tussendoortjes geldt: zelf maken is over het algemeen lekkerder èn gezonder. De lijst van mogelijkheden is oneindig. Een paar daarvan heb ik voor je op een rijtje gezet. Laat je inspireren.

Groente en fruit
Granen en graanproducten
Noten, pitten en zaden
Melkproducten en eieren
Peulvruchten

Handige verpakkingen
Zelf bewaar ik vaak glazen potjes. Die spoel ik uit zodat ik er eten in mee kan nemen. Er zijn ook erg leuke en handige (lekdichte) bakjes, broodtrommels en herbruikbare zakjes te koop bij de webwinkel Puur Mieke en Green Jump. De lunchboxen van Boho Tiffin zou je zelfs een fashion (ik bedoel food) accessoire kunnen noemen.

Verder lezen

Image

Reacties

Plaats jouw reactie