Uitgelichte afbeelding voor "‘Je kunt het beste spelt eten, toch?’"

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Je kunt het beste spelt eten, toch?’

Mijn antwoord op die vraag is, tot de verbazing van menig vraagsteller: ‘Nee’. Stel je eens voor: omdat spelt dan het beste zou zijn, dat iemand dan de ochtend begint met speltmout. De lunch wordt dan natuurlijk een speltboterham en ’s avonds wordt de dag afgesloten met pasta van spelt. En als je dan tussendoor ergens zin in hebt, bestaan er gelukkig speltkoekjes. Kei gezond zo’n dag. Of toch niet?

Er zijn zo veel meer granen dan spelt. Denk aan:

  • tarwe
  • rogge
  • haver
  • gerst
  • gierst
  • rijst
  • teff
  • en nog veel meer

Als de wereld ons zoveel variatie biedt, zou het dan goed zijn om ons enkel maar te focussen op 1 graan? Het antwoord daarop is nee. En misschien saai, maar v a r i a t i e is en blijft het sleutelwoord. Door een gevarieerd voedingspatroon krijg je meer vitamines en mineralen binnen. Leuke bijkomstigheid: je belast de aarde niet eenzijdig. (Dat gebeurt er wel als heel Nederland ineens spelt wil eten)). Daarnaast blijft variatie boeien.

Je kunt dus eigenlijk niet van één product, in dit geval spelt, zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je ervan eet en hoe het verwerkt is. Maar ook wat je er verder nog bij eet en drinkt telt. Ofwel: je totale voedingspatroon is van belang voor de gezondheid.

En wat een rijkdom! Stel je maar eens voor hoeveel variatie er tegenwoordig mogelijk is! Ontbijt bijvoorbeeld met boekweitpap en vers fruit. Neem dan tussen de middag een speltboterham en sluit de dag af met pasta gemaakt van linzen. En de volgende dag? Dan zou je dus zomaar een hele andere variant kunnen kiezen! Mijn advies is dus: Wissel af.

Dit onderwerp is trouwens nog veel complexer dan wat ik nu in een paar zinnen uitleg. Neem gerust contact op als je hier meer over wilt weten.

Verder lezen

Image
Image

Reacties

Plaats jouw reactie