Uitgelichte afbeelding voor "Wat is beter, spelt of volkoren?"

Regelmatig krijg ik deze vraag. Graag leg ik er iets meer over uit.

In de basis bestaat een brood uit 4 ingrediënten:
1 | Meel van een bepaald graansoort
2 | Water
3 | Rijsmiddel: gist of desem
4 | Zout

Meel wordt gemaakt door granen te malen. Tarwe, spelt, haver, rogge en mais (maar ook nog veel meer granen) kunnen tot meel worden gemalen. Kort door de bocht wordt van het gemalen graan volkorenmeel of bloem gemaakt.

Volkorenmeel bevat alle onderdelen van de graankorrel. Meelkern, kiem en zemel (vezel). Omdat volkorenmeel van de hele graankorrel is gemaakt, bevat het dus ook al het goeds uit de korrel.

Bloem bevat minder vitamines, mineralen en vezels dan volkoren. Van bloem wordt witbrood gemaakt.

De kleur van volkorenmeel is lichtbruin. Al het donkere brood is ingekleurd door gekarameliseerde suiker. Het enige brood dat van nature donker is, is roggebrood. Dat komt omdat ook rogge donker is.

Maar terug naar de vraag: ‘Wat is beter, spelt of volkoren?’
Kies vooral voor brood van volkorenmeel. Wissel af tussen de granen.

Dit onderwerp is trouwens nog veel complexer dan wat ik nu in een paar zinnen uitleg. Neem gerust contact op als je hier meer over wilt weten.

Verder lezen

Image
Image

Reacties

Plaats jouw reactie