Uitgelichte afbeelding voor "Fodmap… Fodwat?"

Nog niet zo lang geleden heb ik een scholing van Fodmap Foodies (for a healthy happy gut) gevolgd. Super interessant en leerzaam.

Als er bij jou prikkelbare darmsyndroom (PDS) is vastgesteld, zou je baat kunnen hebben bij het Fodmap dieet (lees: Fodmapbeperkte-dieet). 75% van mensen met PDS ervaart een vermindering van klachten. Dat betekent trouwens ook dat 25% geen verbetering ervaart.

Maar wat is dat dan, zo’n fodmap?
Fodmap is een afkorting voor moeilijk verteerbare koolhydraten.

F ermenteerbare
O ligosachariden
D isachariden
M onosachariden
A nd (en)
P olyolen

Deze groepen koolhydraten zijn voor iedereen moeilijk verteerbaar. Bij PDS kun je hier alleen veel sterker op reageren. Bij het Fodmap-dieet beperk je een paar weken zo veel mogelijk alle fodmap’s. Daarna worden er – onder begeleiding van een diëtist – langzaam fodmaps toegevoegd. Dit om te onderzoeken waar je wel en waar je niet tegen kunt.

Maaaaar…
…je begint niet zomaar aan het Fodmap-dieet. Er zijn namelijk heel veel andere stappen die minder van jou en jouw omgeving vragen en daarom de moeite waard zijn om uit te proberen.

  • Denk aan een gezond, gevarieerd en regelmatig voedingspatroon waarbij je voldoende tijd neemt om rustig te eten.
  • Ontspanning ofwel stressreductie is ook van groot belang bij het verminderen van klachten.
  • Daarnaast is het interessant om triggers (producten die klachten kunnen veroorzaken) te beperken. Denk aan alcohol, cafeïne, koolzuur en dergelijke.
  • Bij sommige mensen zijn probiotica effectief.
  • De inname van pepermuntolie of Iberogast (een kruidengeneesmiddel) kan klachten verminderen. Dat is echter symptoombestrijding.

Bij PDS is het fijn als er iemand naar jou luistert en met jou meedenkt wat voor jou kan werken. Samen kunnen we op zoek gaan naar een leven met zo min mogelijk klachten.

Verder lezen

Image
Image

Reacties

Plaats jouw reactie