Uitgelichte afbeelding voor "Diëtist en vergoeding in 2019"

Basisverzekering
Dieetadvies of voedingsvoorlichting door een diëtist wordt tot 3 uur per kalenderjaar vergoed door de basisverzekering. Als je voor de eerste keer naar een diëtist gaat, duurt dit bezoek ongeveer een uur. Daar komt dan nog administratietijd bij. De volgende bezoeken duren vaak minder lang: meestal een kwartier tot een half uur. Met de drie uur die je uit de basisverzekering vergoed krijgt, krijg je dus vaak vier tot zes consulten bij de diëtist.

Wettelijk eigen risico
De zorg die valt onder de basisverzekering gaat ten koste van het wettelijk eigen risico. Dat is in 2018 een bedrag van 385 euro en in 2019 blijft dat zo. Dit is een verplicht bedrag dat je moet betalen als je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering.

Je kunt ervoor kiezen om dit bedrag al in je maandelijkse zorgpremie te laten verrekenen. Dat wordt vaak gedaan door mensen die aan het begin van het jaar al weten dat ze het volledige bedrag van het eigen risico gaan opmaken. Dat is bijvoorbeeld zo als je regelmatig bloed moet laten prikken, afspraken hebt met specialisten in het ziekenhuis of als je medicatie of dieetvoeding (medische drinkvoeding) gebruikt.

Aanvullende verzekering
Als je meer vergoed wilt krijgen, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. De uren voor dieetadvisering die komen uit de aanvullende verzekering gaan niet ten koste van het verplichte eigen risico. Maar let op: je kunt deze uren pas gebruiken als je de drie behandeluren uit je basisverzekering al hebt gebruikt.

In het vergoedingsoverzicht dieetadvies van Independer zie je per zorgverzekeraar wat er vergoed wordt.

Ketenzorg
Alsof het allemaal nog niet ingewikkeld genoeg is, zijn ook veel gezondheidscentra en huisartsen aangesloten bij een zorggroep (een organisatie van zorgverleners dat regionaal, stadsbreed of wijkbreed werkt). Dit is wel goed nieuws. Want er is bij ketenzorg een afspraak gemaakt met een zorgverzekeraar over de behandeling van chronische ziekten. Hierbij zijn meerdere zorgverleners betrokken. Denk hierbij aan de huisarts, de praktijkverpleegkundige of praktijkondersteuner (POH) en de diëtist. Doordat zij de
behandeling samen op zich nemen, is er sprake van een keten. Deze ketenzorg wordt gefinancierd door de zorgverzekeraar. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij diabetes mellitus type II, COPD (een longziekte) of CVRM (Cardio Vasculair Risico Management, een moeilijke term voor hart- en vaatziekten).

Als je binnen ketenzorg door de diëtist behandeld wordt, gaat dat namelijk niet ten koste van het wettelijk eigen risico. Dat scheelt dus in je portemonnee. Ook zijn er dan vaak afspraken over het aantal consulten dat vergoed wordt. Het kan afwijken van die drie standaard uren in de basisverzekering.

Twijfel
Twijfel je nog over hoe het bij jou zit? Dan is het altijd raadzaam om contact op te nemen met jouw behandelend diëtist. Dan krijg je een duidelijke uitleg. En natuurlijk kun je je polis erop naslaan of bellen met je zorgverzekeraar.

Bron: https://dieetditdieetdat.nl/dietist-en-vergoeding-2019/

Verder lezen

Image
Image

Reacties

Plaats jouw reactie