Havermoutkoekjes

In Recepten, Zoete trek by Anna Hecheltjen2 Comments

15 grote koeken, 15 minuten + 15 minuten oventijd

Het originele recept komt uit ‘Goed zoet‘ van Nanne Hogeland. Een van mijn lievelingsbakboeken.

Ingrediënten
2 theelepels chiazaad
140 gram havervlokken
70 gram zonnebloempitten
60 gram sesamzaad
20 gram kokosrasp
50 gram chocolade (minimaal 80% cacao)
30 gram palmsuiker
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel zeezout
1 theelepel baksoda
35 gram kokosolie
180 gram rijststroop
70 gram tahin
1 theelepel vanille-extract

Bereiding

  1. Meng het chiazaad met 5 theelepels water en zet apart.
  2. Vermaal de havermout en de zonnebloempitten in de keukenmachine tot meel.
  3. Hak ondertussen de chocolade in kleine stukjes.
  4. Doe de inhoud van de keukenmachine in een grote kom.
  5. Meng dit met het sesamzaad, chocolade, kokosrasp, suiker, kaneel, zeezout en baksoda.
  6. Smelt de kokosolie au-bain-marie.
  7. Doe het chiazaad in een keukenmachine.
  8. Voeg vervolgens rijststroop, tahin, vanille-extract en de kokosolie toe.
  9. Laat de keukenmachine draaien tot alles is gemengd.
  10. Zet een kommetje water klaar om straks je handen in te spoelen.
  11. Lepel met een spatel het natte mengsel op het droge mengsel.
  12. Meng dit met je handen tot een soepel deeg.
  13. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  14. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  15. Draai van het deeg balletjes ter grootte golfbal en druk ze plat op de bakplaat.
  16. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes 10 tot 15 minuten.

Palmsuiker
Voor palmsuiker wordt het zoete sap van bepaalde palmbomen ingekookt of ingedampt. Hoe verder het wordt ingekookt, hoe harder de suiker wordt en hoe donkerder de bruine kleur wordt. Palmsuiker bevat nog vitamines en mineralen.

Rijststroop
Is een goed alternatief voor geraffineerde suiker. Mild en zoet van smaak. Ongeraffineerd en van nature glutenvrij. De stroop is een goed zoetmiddel bijvoorbeeld bij het bakken van taarten, gebak en desserts of in warme dranken.

Overig
Pas als de koekjes afgekoeld zijn, worden ze krokant. Je kunt ook een deel van het deeg invriezen. Zo heb je koekjesdeeg achter de hand.

Reacties

  1. Beste Anna,
    Vandaag deze heerlijke havermoutkoekjes met onze dochter gemaakt! Het is even een werk en lekker kliederen met kneden van het deeg (super leuk voor kids😅) maar dan krijg je uiteindelijk een heerlijk resultaat! Ze zijn super lekker😋
    Vraagje; hoe kun je ze het beste bewaren?
    Groet,
    Marielle & Amber

    1. Auteur

      Wat leuk Marielle & Amber. En heerlijk om zo te kliederen 😉 Je kunt ze het beste in een afgesloten koektrommel bewaren. Zeker een week, als ze dat halen…

Leave a Comment