Uitgelichte afbeelding voor "Vleesvervangers, een lapje sojastructuur met vrije-uitloop-kippen-eiwit"

Recentelijk werd ik gebeld door NOS Nieuwsuur. De vraag was of ik iets zou kunnen vertellen over vleesvervangers. Wat gaaf om te horen dat hun oog op mij is gevallen als ‘vegetarische diëtist’! Ik heb dan ook onmiddellijk ‘Ja!’ gezegd. Ik zou namelijk geen kans willen missen om een steentje bij te dragen aan een vegetarische beweging!

Gekleed in mijn mooiste jurk, met mijn haren in de krul zat ik te wachten tot ze zouden bellen. Jammer genoeg was er op die dag geen ruimte meer voor de rapportage. Het heeft me echter wel op een idee gebracht. Niets weerhoudt me namelijk om hier te vertellen over vleesvervangers. Er is zoveel dat ik kan vertellen! Maar ik probeer het kort en krachtig te houden.

Een lapje sojastructuur met vrije-uitloop-kippen-eiwit
Vleesvervangers. Het woord zegt het al: je vervangt vlees. Als vegetariër en vooral als diëtist, weet ik dat het vervangen van vlees helemaal niet nodig is. Je kunt prima volwaardig vegetarisch eten zonder een lapje tarwe-eiwit met toegevoegd verdikkingsmiddel of een krokant stukje sojastructuur met vrije-uitloop-kippen-eiwit. Je leest het al: vleesvervangers zijn vaak vrij veel bewerkt. Naast een hoop toevoegingen, zit er ook veel zout in.

Hollandse pot
Het idee van vleesvervangers is gebaseerd op de Hollandse pot. Snap ik. Als je aardappelen, vlees, groente gewend bent, is je bord ineens heel kaal als je het lapje vlees gewoon weglaat. Voor een beginnende vegetariër kan een vleesvervanger dan makkelijk zijn. De overstap van vlees naar een vleesvervanger is dan misschien niet zo groot. Op de lange termijn zou mijn advies zijn: leer vegetarisch (in plaats van vlees vervangend) koken. Want ik beloof je: er gaat een wereld voor je open.

Vegachecklist
In de vegetarische keuken spelen peulvruchten (bijv. kikkererwten, linzen, zwarte bonen) een belangrijke rol. Die kun je fijn combineren met granen. Denk aan een heerlijke chili sin carne. Je combineert dan kidneybonen of zwarte bonen met mais (het graan).
Een handig hulpmiddel voor het maken van een volwaardige vegetarische maaltijd is de Vegachecklist.
Er komt nog een andere blog aan, waarin ik de toepassing van de Vegachecklist uitleg. Daarnaast leg ik je graag tijdens een persoonlijk consult en/of een kookworkshop uit, hoe je volwaardig vegetarisch kunt koken.

Fast food Friday
Thuis heb ik er eentje zitten die helemaal dol is op friet. Niet voor niets hebben wij één keer per week een ‘fast food friday’. We eten dan frietjes met een heerlijke salade en een, je raad het al, vleesvervanger. Het is niet voor niets dat wij de vleesvervanger op onze fast food friday eten. In mijn ogen is de vleesvervanger namelijk een genotsmiddel. Heerlijk om zo af en toe van te genieten maar qua voedingswaarde voegt het niets toe. Sterker nog: soms is het best een ongezond lapje nepvlees.

Hier vind je een makkelijk recept voor een gezonde ‘vleesvervanger’ Met dank aan Puur Gezond voor het originele recept.

Wil je een keer echt lekker vegetarisch uiteten? Ga dan naar Loff. Hier weten je smaakpapillen niet wat ze meemaken.

Voor mij is er een wereld opengegaan toen ik de vegetarische kookopleiding aan de Groene Kookacademie ben gaan volgen.

Verder lezen

Reacties

Plaats jouw reactie