Uitgelichte afbeelding voor "Hoe blijf je zo slank?!"

Om de zoveel tijd vraagt een cliënt mij hoe ik zo slank blijf. Met meestal gelijk achteraan de opmerking “dat het mij vast geen moeite kost”. Niets is echter minder waar!

Groeien in de lengte én in de breedte
Als jong meisje was ik altijd actief en slank. Totdat ik van de basisschool naar de middelbare school ging (in Duitsland ben je dan 10 jaar). Toen groeide ik. Niet alleen in de lengte maar ook de breedte in. Daar was ik best verdrietig om. Al weet ik niet of ik verdriet had om mijn overgewicht of omdat ik er een tijdje mee gepest werd. Mijn moeder troostte me vervolgens graag met iets lekkers. Dat deed ze met de beste bedoelingen. Dunner werd ik er natuurlijk niet van. Het tegendeel was het geval.

Helemaal klaar mee
Op mijn 14e was ik er helemaal klaar mee. Ik wilde afvallen. Het liefst snel en met een crashdieet. Dat vond mijn moeder prima. Wederom natuurlijk met de beste bedoelingen. Ze wilde mij steunen, gunde mij dat ik happy was met mezelf. Ik viel af, kreeg complimentjes en mijn eigenwaarde leek gekoppeld aan mijn lichaamsgewicht.

De jaren van jojoën
Toen begonnen jaren van jojoën. Ik had inmiddels geleerd om verdriet, frustratie of andere vervelende gevoelens weg te eten. Met die gevoelens omgaan, dat had ik nog niet geleerd. Daarnaast had ik geen idee hoe een gezond voedingspatroon er dan wél uitzag.

Doordat de ouders van mijn toenmalige vriend een natuurvoedingswinkel hadden, kwam ik in aanraking met biologische, en later ook vegetarische voeding. Ook heeft de opleiding Voeding & Diëtetiek mij handvatten gegeven.

Leren omgaan met emoties
Met behulp van fijne begeleiding heb ik geleerd om vervelende emoties te herkennen en er ruimte aan te geven. Hierdoor had ik voeding niet meer nodig als uitlaatklep.
Tegenwoordig kan ik het omdraaien. Als ik merk dat ik een voedzame maaltijd heb gehad maar door wil eten, zie ik het als een signaal. Wat is er aan de hand? Ben ik moe? Verdrietig? Heb ik het te druk gehad? Even inchecken bij mezelf en kijken wat nou mijn échte behoefte is. Yoga is ook een manier om me goed in mijn lijf te zetten.

Wat heb jij nodig
Graag denk ik ook met jou mee wat jij nodig hebt. Misschien wat handvatten en kennis, maar misschien ook iemand die jou een spiegel voorhoudt. Iemand die met jou kijkt naar welke betekenis eten voor je heeft, wat daar onder zit en wat je werkelijke behoefte is.

Het is namelijk heeeeeerlijk om te kunnen genieten van eten. Lekker smullen maar ook voelen als je verzadigd bent. Dat gun ik ook jou.

Verder lezen

Image
Image

Reacties

Plaats jouw reactie