Krokante rauwe groentesalade met gebakken tofu
3-4 porties, 25 minuten | veganistisch | van glutenvrije ingrediënten
Ingrediënten
Dressing
50 gram tahin (sesampasta)
25 gram pindakaas
2 eetlepels tamari (glutenvrije sojasaus)
1 theelepel sambal
Sap van 2 limoenen
30 gram dadelstroop (of ahornsiroop)
2 centimeter gehakte gemberwortel
1 gehakte knoflookteen
Voor de salade
3 middelgrote wortelen
2 rode puntpaprika’s
2 bosuien
1 bos paksoi
1 bos koriander
1 eetlepel sesamzaad
1 blok (200 gram) tofu
1-2 eetlepels wokolie
Circa 80 gram bruine rijstnoedels
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor de dressing en verdun zo nodig met water.
- Schaaf met een dunschiller de wortel in dunne linten. Doe ze in een grote kom.
- Snijd de paprika’s, bosui en paksoi heel fijn en doe dit bij de wortel.
- Hak de koriander grof en meng erdoor.
- Zet de schaal tot aan het opdienen in de koelkast.
- Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en zet opzij.
- Snijd de tofu in blokjes van 1 centimeter en bak in de olie goudbruin en krokant.
- Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Haal de schaal uit de koelkast, meng met de dressing en het sesamzaad.
- Verdeel de salade over de borden en top af met de krokante tofu.
Voor dit recept heb ik deze tofu gebruikt. De duurzaam geteelde sojabonen voor deze tofu worden in Duitsland verbouwd. Deze tofu heb ik eerst in de pickle-pers gedaan. Het vocht wordt uit de tofu gedrukt waardoor hij smaken beter opneemt. Peter van Berckel geeft in zijn boek ‘Tsukemono‘ leuke en smakelijke tips voor het marineren van tofu in de pickle pers.