Topinamboersalade

In Diner, Lunch, Recepten by Anna HecheltjenLaat een Reactie achter

4 porties, 20 minuten | vegetarisch | van glutenvrije ingrediënten

Weer zo’n topper uit ‘Een nieuwe kijk op eten’ van Anna Jones.

Ingrediënten
Dressing
1/2 ingemaakte citroen
3 eetlepels koudgeperste olijfolie
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel honing
Zout

Salade
2 kleine topinamboers
2 handvol radicchio salade
1 stronk witlof
Een hand gerookte amandelen
Peper en zout

Bereiding

  1. Verwijder de pitten uit de citroen en hak ze in stukken.
  2. Klop de ingrediënten voor de dressing in een foodprocessor goed glad.
  3. Voeg een flinke snuf zout en desgewenst wat water toe.
  4. Snijd de topinamboer in flinterdunne plakken, het liefst met een mandoline.
  5. Doe de sla- en witlofblaadjes met de topinamboerplakken in een kom.
  6. Hak vervolgens de amandelen grof.
  7. Meng alles met de dressing, vlak voor het opdienen, luchtig door elkaar.

Topinamboer wordt ook wel aardpeer of Jeruzalem-artisjok genoemd. Aardperen zijn grillig gevormde knollen. Ze zijn lichtbruin, violet, roze of wit van kleur. Aardpeer is wat zoet. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een licht nootachtige smaak. Verse aardperen zijn rauw te eten. Ze zijn dan lekker brossig en krokant. Schillen is niet nodig.

Leave a Comment