Uitgelichte afbeelding voor "Krokante galette met pistachenoten en pompoen"

6 personen, 45 minuten + 1 nacht | veganistisch | van glutenvrije ingrediënten

Dit recept is met een woord: ‘goddelijk’.
Anna Jones, dat jouw recepten fantastisch zijn, bewijst dit pareltje weer eens.

Ingrediënten
Voor de bodem
100 gram gepelde pistachenoten
100 gram zonnebloem- of pompoenpitten
100 gram vacuümverpakte kastanjes
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel ahornsiroop
Rasp van een citroen
1 eetlepel tijm
Peper en zout

Voor de spinazievulling
75 gram cashewnoten, een nacht geweekt
1 rijpe avocado
2 handvol spinazie
Sap van een 1/2 citroen
Peper en zout

Afwerking
1/2 kleine flespompoen
Peper en zout
Olijfolie
1 rode ui
1 rode chilipeper

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 200 graden.
  2. Verwijder de zaden van de pompoen en snijd in plakken van 1/2 centimeter.
  3. Verdeel de pompoen op een bakplaat met wat peper, zout en olijfolie.
  4. Rooster dit vervolgens in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin.
  5. Voor de galettebodem rooster je de noten en pitten 5 minuten in de oven.
  6. Maal dit vervolgens met de overige ingrediënten voor de bodem tot een fijne kruimelige massa.
  7. Leg en vel bakpapier op het werkvlak, stort het deegmengsel erop en vorm er met de hand een cirkel van.
  8. Leg er een tweede vel bakpapier op en rol het deeg met een deegroller uit tot een 1/2 centimeter dikke cirkel ter grootte van een pizza.
  9. Verwijder het tweede vel pakpapier.
  10. Prik het deeg in met een vork en bak 15-20 minuten rondom goudbruin.
  11. Pel ondertussen de rode ui en snijd in dunne ringen.
  12. Fruit in een koekenpan met olie en zout gaar. Dat duurt zo’n 10 minuten.
  13. Halveer de avocado en verwijder de pit.
  14. Doe alle ingrediënten voor de vulling in een blender en maal tot een puree.
  15. Voor een luchtige puree is het soms nodig om wat extra water toe te voegen.
  16. Besmeer de galettebodem, zodra hij iets is afgekoeld, met de vulling.
  17. Snijd de chilipeper in ringetjes.
  18. Bestrooi de galettebodem met de rode ui, chilipeper en pompoen.

Een galette houdt het midden tussen een platte taart en een pizza, maar de galettebodem is vriendelijker qua tijd en minder lastig dan het maken van deeg. Je hebt wel een foodprocessor nodig.

Je kunt de vulling door het jaar heen variëren. In de lente is het lekker om groene asperge te gebruiken in plaats van de pompoen. In de zomer kun je de spinazie vervangen door basilicum en de pompoen door geroosterde tomaat.

Verder lezen

Reacties

Plaats jouw reactie