Chocolade hazelnoot muffins
12 muffins, 15 minuten + 30 minuten oven | veganistisch
Ingrediënten
100 gram havermout
150 gram oerzoet
100 gram roggemeel
8 gram bakpoeder (1/2 zakje)
1 theelepel vanillepoeder
’n snuf zout
1 sinaasappel
280 gram chocolate & hazelnut drink
70 gram koudgeperste olijfolie
Voor de toplaag
Pure chocolade
Hazelnoten
Kasha
Bereiding
- Verwarm eerst de oven voor tot 170 graden.
- Maal vervolgens de havermout fijn in een keukenmachine.
- Meng dit in een kom met het roggemeel, oerzoet, baksoda, vanillepoeder en een snuf zout.
- Rasp de schil van een sinaasappel boven de kom.
- Meng alle ingrediënten goed en voeg de chocolade & hazelnut drink en olijfolie toe.
- Roer dit met een garde door elkaar.
- Verdeel het beslag over 12 muffinvormpjes.
- Bak dit gedurende 30 minuten in het midden van de oven af.
Tip#1 Voor dit recept heb ik de Hazelnut & Cacao Drink van Rude Health gebruikt. Je kunt ook een andere plantaardige drink met chocoladesmaak gebruiken.
Tip#2 Graag gebruik ik hiervoor de havervlokken van de Halm, een biologische graanpletterij uit mijn regio.
Tip#3 Voor de toplaag heb ik chocolade au-bain-marie gesmolten. Elke muffin heb ik gedecoreerd met een eetlepel gesmolten chocolade, geroosterde en gehakte hazelnoten en kasha (geroosterd boekweit).
Tip#4 Kun je er maar moeilijk van afblijven? Vries de muffins dan in.
Oerzoet
Ben jij op zoek naar een alternatief voor kokosbloesemsuiker of palmsuiker? Oerzoet is gedroogd suikerrietsap in ongeraffineerde vorm. Het sap wordt gedroogd waarna er kleine korrels van worden gevormd. Bij de bereiding van oersuiker gaan geen vitamines en mineralen verloren, zodat alle voedingsstoffen erin aanwezig zijn. Oerzoet heeft een sterkere smaak dan normale rietsuiker. Geschikt voor het zoeten van alles waarvoor je eerder andere zoetmiddelen gebruikte!
Kasha
Kasha is gepelde en geroosterde boekweit. Je kunt kasha koken en dan mengen met geklutst ei of gebruiken als alternatief voor rijst. Kasha kan echter ook puur gegeten worden, door de yoghurt en muesli. Gebruik 75 g p.p. en voeg 2x de hoeveelheid water toe. Breng aan de kook en laat 15 min. zachtjes koken.