Vegan: moet je extra supplementen nemen? [Deel 4/5]
In een veganistisch voedingspatroon sluit je alle dierlijke producten uit. Hierdoor bestaat er een risico op een te lage inname van bepaalde voedingsstoffen. Lees per voedingsstof hoe je dit kunt voorkomen.
Jodium
Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Jodium komt van nature voorin zeewier(nori), zeevis en eieren. Toegevoegd jodium zit in gejodeerd keuken-, tafel-en dieetzout, bakkerszout, brood dat gebakken is met bakkerszout en sommige vleeswaren.
Als veganist loop je een risico op een tekort aan jodium als je weinig of geen brood eet, ongejodeerd of biologisch brood eet en ook geen gejodeerd keukenzout gebruikt.
In tabel 1 is van verschillende voedingsmiddelen en supplementen aangegeven hoeveel je ervan zou moeten eten om aan de adequate inname te voldoen en bij hoeveel je tegen de bovengrens aan zit.
Tabel 1: Jodium in diverse voedingsmiddelen en supplementen.
Jodium bron | Hoeveelheid die 150 μg jodium bevat | Hoeveelheid die 500 μg jodium bevat
(Bovengrens inname) |
Gejodeerd zout | ½ theelepel (3 ml) | 2 theelepels (10 ml) |
Kelp | < 1/16 theelepel (0,3 ml) | 0,2 theelepels (1 ml) |
Nori | 1 – 1 ½ vel (3 g) | 5 ¼ vellen |
Wakame | 1 theelepel (6 g) | 1,5 eetlepel (20 ml) |
Volkorenbrood | 6 sneetjes brood (24 μg per snee) |
21 sneetjes brood |
Jodium supplement
(Vaak verkocht als kaliumjodide of kelp) |
1 supplement | Afhankelijk van het merk al vanaf 2-3 supplementen |
Aangepast overgenomen uit Becoming Vegan: Comprehensive Edition door Davis, B. en Melina, V., Book Company Publishing.
Wil je zeker zijn van de hoeveelheid jodium? Kies dan voor een supplement met 150 mcg kaliumjodide (bijvoorbeeld van Biotics of Paleo).