Uitgelichte afbeelding voor "Eerste hulp bij brandend maagzuur"
“Met brandend maagzuur of zuurbranden wordt het te vaak terugstromen van zure maaginhoud in de slokdarm bedoeld. De medische term voor dit terugstromen is reflux [1].”
Mogelijke oorzaken van brandend maagzuur
  • een zware, hele grote maaltijd
  • breukje in het middenrif
  • luie maag = vertraagde maagontlediging
  • te veel druk op de buik door bijv. overgewicht, verstopping of zwangerschap
  • verslapt sluitspier door ouderdom
  • verslapt sluitspier door roken en alcohol
Voeding en brandend maagzuur
Sommige voedingsmiddelen kunnen de kans op brandend maagzuur vergroten. Dit verschilt echter van persoon tot persoon. Voedingsmiddelen die zuurbranden kunnen geven zijn:
  • pepermunt
  • sterke koffie of thee
  • koolzuurhoudende dranken
  • scherpe kruiden en specerijen
  • zuur vruchtensap
  • chocolade
  • wijn
Leef- en voedingsadviezen
Als brandend maagzuur eenmaal is vastgesteld, dan helpen bepaalde leefregels heel goed. Hieronder vind je een greep uit deze adviezen:
  • beperk of vermijd bovenstaande producten;
  • zit rechtop tijdens het eten en draag geen strakke knellende kleding;
  • eet rustig eten, kauw goed en stop op tijd (ofwel: geen grote maaltijd) [1].
Maagzuurremmers
Wanneer bovengenoemde leefstijladviezen onvoldoende effect hebben kan je huisarts maagzuurremmers voorschrijven. Maagzuurremmers zijn er in verschillende soorten, namelijk:
  • maagzuurbinders: deze binden en neutraliseren maagzuur, dit is een milde soort.
  • maagzuurremmers: deze remmen de aanmaak van maagzuur. Van deze soort zijn steeds meer bijwerkingen bekend, waaronder darminfecties, veranderingen in de samenstelling van de darmflora en vitamine -en mineraaltekorten. Zo kan gebruik van omeprazol bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B12 en/of magnesium als gevolg hebben [2, 3, 4]. 
Aardappelsap: een natuurlijke maagzuurremmer

Je las hierboven dat maagzuurremmers kunnen zorgen voor tekorten aan o.a. vitamine B12 en magnesium. Dit komt doordat ze de opname van deze voedingsstoffen uit je voeding belemmeren.

Verder kunnen maagzuurremmers de samenstelling van je darmflora veranderen. Een gezonde, rijke darmflora is van groot belang voor je fysieke én mentale gezondheid. Gebruik van maagzuurremmers verdient dus niet de voorkeur.

Er zijn diverse natuurlijke alternatieven bedacht die kunnen helpen bij maagklachten. Een voorbeeld daarvan is rauw aardappelsap. Het sap van de rauwe aardappel is basisch en zou zo kunnen helpen het maagzuur te neutraliseren. Ook bevat het kalium, citroenzuur en fosfor, wat goed is voor je maag [5]. Aardappelsap kun je zelf maken, maar je kunt het ook kant-en-klaar kopen bij bijvoorbeeld Ekoplaza

Verder lezen

Image
Image

Reacties

  1. Avatar foto

    Hallo Anna,

    Mag je rauweaardappelsap ook gebruiken als je diabetes type 2 hebt?
    Hoevaak mag je het gebruiken hoeveel en hoelang?

    Groetjes Yvonne Plug

    1. Avatar foto Auteur

      Beste Yvonne,

      Ik zie je bericht nu pas vandaar mijn late reactie. Je mag je vragen ook mailen naar info@dietist-anna.nl
      Aardappelsap kun je kant- en klaar bestellen bijvoorbeeld van het merk Salus.
      Er zitten nauwelijks koolhydraten in dus ook voor iemand met diabetes is dat product geschikt.

      Het advies is dan om 2 maal daags voor de maaltijd 30 milliliter in te nemen.
      Zo’n sap moet je ook binnen 10 dagen opmaken i.v.m. de houdbaarheid.
      Uiteindelijk is het ook belangrijk om te kijken waarom je last hebt van brandend maagzuur zodat je iets aan de oorzaak kunt doen.

      Hartelijke groet,
      Anna Hecheltjen

Plaats jouw reactie