Tomaten-tarte-tatin

In Diner, Hartige hapjes, Lunch, Recepten by Anna HecheltjenLaat een Reactie achter

4-6 personen, 45 minuten + 3-4 uur wachttijd + 30 minuten oventijd | vegetarisch

Een feestelijk recept uit ‘Vegetarisch het hele jaar door’ van Anna Jones. Het is geen recept wat je 1, 2, 3 hebt gemaakt. Het is dan ook een feestrecept!

Ingrediënten
1 kilogram rijpe tomaten
Versgemalen peper en zout
Een paar takken tijm
Olijfolie
3 rode uien
1 eetlepel azijn
1 theelepel oerzoet
1 eetlepel roomboter, om in te vetten
6 vellen roomboter bladerdeeg
1 losgeklopt ei
50 gram kappertjes

Bereiding

  1. Verwarm eerst de oven voor tot 120 graden [hetelucht: 90-100 graden].
  2. Snijd de tomaten doormidden en leg ze met de snijkant omhoog in een braadslee.
  3. Bestrooi ze met peper, zout en de tijm en besprenkel ze met olijfolie.
  4. Zet ze 3-4 uur in de oven zodat ze langzaam zacht en gaar worden.
    Mochten ze te donker worden, dan kun je ze met aluminiumfolie afdekken.
  5. Haal de tomaten uit de oven en laat ze iets afkoelen.
  6. Pel ondertussen de rode uien en snijd ze in ringen.
  7. Verhit een pan op matig vuur, voeg een eetlepel olijfolie en de uien toe.
  8. Bak ze 10 minuten tot ze zoet en zacht zijn.
  9. Voeg de azijn en oerzoet toe (bewaar de rest voor later).
  10. Voeg ook een flinke snuf versgemalen peper en zout toe.
  11. Bak het mengsel 30-40 minuten op laag vuur tot het zacht en kleverig is. Om te voorkomen dat ze aanbranden, kun je – mits nodig – een scheutje water toevoegen.
  12. Verwarm de oven voor tot 220 graden.
  13. Vet een ovenvaste koekenpan (24 centimeter doorsnee) in met boter.
  14. Leg de tomaten met de snijkant omlaag tegen elkaar in de pan.
  15. Verdeel de uien erover.
  16. Maak een cirkel van het bladerdeeg van circa 1 centimeter dikte.
  17. Leg hem over het uienmengsel en stop de zijkanten in.
  18. Bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei en zet de taart 25-30 minuten in de oven.
  19. Verhit intussen wat olijfolie in een koekenpan.
  20. Bedek een bord met keukenpapier.
  21. Leg de kappertjes in de hete olie.
  22. Ze vouwen in 30 seconden op en worden knapperig.
  23. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op het keukenpapier.
  24. Laat de taart 5 minuten afkoelen, draai hem voorzichtig om en verdeel de kappertjes erover.
Oerzoet

Ben jij op zoek naar een alternatief voor kokosbloesemsuiker of palmsuiker? Oerzoet is gedroogd suikerrietsap in ongeraffineerde vorm. Het sap wordt gedroogd waarna er kleine korrels van worden gevormd. Bij de bereiding van oersuiker gaan geen vitamines en mineralen verloren, zodat alle voedingsstoffen erin aanwezig zijn. Oerzoet heeft een sterkere smaak dan normale rietsuiker. Geschikt voor het zoeten van alles waarvoor je eerder andere zoetmiddelen gebruikte!

Leave a Comment