Bietentaart

In Diner, Hartige hapjes, Lunch, Nieuws, Recepten by Anna HecheltjenLaat een Reactie achter

4-6 personen, 45 minuten + 30 minuten wachttijd + 45 minuten oventijd | vegetarisch

Een heerlijk recept uit ‘Vegetarisch het hele jaar door’ van Anna Jones, met mijn eigen twist.

Ingrediënten
Voor de bodem
50 gram havervlokken
100 gram speltbloem
50 gram amandelmeel
’n flinke snuf zout
150 gram koude roomboter

Voor de vulling
Roomboter
2 rode uien
2 tenen knoflook
Een paar takjes verse tijm
3-4 rauwe bieten (circa 350 gram)
200 gram bietengroen of spinazie
1-2 eetlepels (appel)azijn
Versgemalen peper en zout
3 middelgrote eieren
125 gram zachte geitenkaas
50 gram walnoten
2 eetlepels honing

Bereiding

  1. Verwarm eerst de oven voor tot 200 graden en vet een springvorm in.
  2. Maak nu het deeg. Maal de haver in een keukenmachine tot een grof meel.
  3. Voel speltbloem, amandelmeel en een flinke snuf zout toe.
  4. Snijd de roomboter in blokjes en maal op de pulseerstand tot een kruimelig deeg.
  5. Voeg zo nodig wat koud water toe totdat je een grove bal hebt.
  6. Wikkel de bal in een vochtig theedoek en leg hem 30 minuten in de koelkast.
  7. Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier.
  8. Rol dit met een deegroller uit tot een cirkel van een halve centimeter dik.
  9. Verwijder een laag bakpapier en leg het deeg in de springvorm
    Druk dit goed aan en prik de bodem in met een vork.
  10. Bak het deeg blind door er weer het bakpapier en bakbonen in te leggen.
  11. Bak het 10 minuten met deze vulling en nog eens 5 minuten zonder.
  12. Snijd de rode uien in dunne ringen en hak de knoflook fijn.
  13. Bak de rode uien in 10 minuten zacht en gaar en voeg de knoflook en tijm toe.
  14. Was het bietengroen (of de spinazie), dep droog en snijd in repen.
  15. Bak dit mee totdat het geslonken is.
  16. Schil de bieten en rasp ze grof met een rasp of in een keukenmachine.
  17. Haal vervolgens de pan van het vuur en meng de geraspte biet erdoor.
  18. Breng dit op smaak met azijn, peper en zout.
  19. Klop de eieren los met de helft van de geitenkaas.
  20. Meng dit door de groente en verdeel dit over de deegbodem.
  21. Breek de walnoten in stukjes en verdeel ze over de taart.
  22. Verkruimel de resterende kaas erover en besprenkel naar smaak met honing.
  23. Bak de taart in een half uur goudbruin en gaar.

Leave a Comment