Erwtensoep

In Diner, Lunch, Recepten by Anna HecheltjenLaat een Reactie achter

1 flinke pan, 30 minuten + 1 uur | veganistisch

Snert! Erg lekker, gezond én ook nog eens 100% dierenleedvrij.
Dit fantastische recept is te danken aan de Groene Kookacademie.

Ingrediënten
500 gram spliterwten
5 blaadjes laurier
5 kruidnagels
5 jeneverbessen
4 centimeter kombu
3 stukjes foelie
¼ steranijs
2 uien
½ knolselderij
1 prei
1 winterpeen
½ bleekselderij
Olie om te bakken
Peper en zout
200 gram rooktofu (liefst van het merk Taifun)

Optioneel:
50 gram hazelnoten
3 eetlepels havervlokken grof
Miso, melasse en/of tamari

Bereiding

  1. Was de spliterwten en voeg 2 liter water toe. Laat dit 30 min weken.
  2. Zet ze vervolgens op het vuur met de smaakmakers en kombu.
  3. Kook dit op een laag vuur gaar in ongeveer 1 uur.
  4. Verwijder de grote specerijen zoals laurier en steranijs
  5. Haal ook de kombu eruit en bewaar deze tot de volgende soep die je gaat maken.
  6. Schrob intussen alle groenten goed schoon, schil de ui en de knolselderij.
  7. Snijd de ui in reepjes, de prei in halve ringetjes, de peen in halve schijfjes, knolselderij in blokjes en de bleekselderij in schijfjes.
  8. Verhit een soeppan van 3 liter.
  9. Fruit in de olie de ui met een flinke snuf zout goudbruin.
  10. Voeg de peen en de knolselderij toe en bak mee.
  11. Voeg de bleekselderij toe en zoveel water dat de groenten nét niet onder staan.
  12. Breng alles aan de kook en laat 10 min met de deksel op de pan koken.
  13. Snijd intussen de rooktofu in aantrekkelijke (lees: niet te grote of kleine) blokjes.
  14. Rooster de hazelnoten en de havervlokken op laag vuur heel lichtbruin.
  15. Hak ze vervolgens grof.
  16. Voeg de gekookte groenten bij de gare erwten (met het vocht erbij) met de prei.
  17. Breng weer even aan de kook.
  18. Bepaal of de dikte goed is en breng op smaak met peper, zout, miso, melasse of tamari.
  19. Voeg de tofu toe en warm even goed door.
  20. Opdienen met de hazelnoten en havervlokken.

Proef de zachte knolselderij en peen, de beetgare prei en de knapperige noten. Laat een nacht staan want dan is het nog lekkerder. Mijn spliterwten heb ik gegaard in de Ecostoof, de oude hooikist in een nieuw jasje. De erwten vielen daardoor minder uit elkaar. Je hebt dan ook maar 1 liter water nodig.

 

Leave a Comment