Uitgelichte afbeelding voor "Detox: een ervaringsverhaal"

Lieve lezers, dit is een ervaringsverhaal met af en toe wat brokjes informatie. Verwacht geen informatief of inhoudelijk verhaal. Wil je meer weten over detoxen (ook wel vasten/reinigen of ontgiften genoemd), neem dan contact met me op.

Het besluit

Al even liep mijn vrouw rond met de wens om te gaan detoxen. Ze had er wilde verwachtingen van, maar op de eerste plaats was ze vooral nieuwsgierig naar de ervaring. Ze heeft me al vaker als herboren terug zien komen van een week vasten.

Nou wil het toeval dat ik een heel tof mens ken, die detoxkuren aanbiedt. Zo gaat dat vaak bij ons: mijn vrouw had de wens nog maar net hardop uitgesproken of ik ging al kijken wanneer de eerstvolgende detoxkuur van start zou gaan. We zagen tot onze schrik dat dit al drie dagen laten het geval was. Oei! Ons brein ging acuut steigeren. Hoe moest dat dan? Zondag wilden we nog koffie met gebak doen!! Daarnaast waren we van plan om de plant-based chicken burger van een niet nader te noemen fastfood keten uit te proberen. Dat “kon” dus allemaal niet meer, mopperden we tegen elkaar. Desalniettemin besloten we spijkers met koppen te slaan. Enkele minuten later lagen er 2 detoxkuren in het digitale winkelmandje en meteen daarna begon onze afbouwfase.

Wat je dan zoal opvalt

Zondagavond, al enkele dagen vrij van koffie en min of meer ook van chocolade en andere genotsmiddelen (de een wat meer dan de ander ;-)), reden we naar Breda  om de spulletjes voor de eerste twee dagen te halen. Onderweg kon ik het prachtige Nederlandse landschap goed tot me nemen: McDonald’s, Burger King, Subway, elektrische fietsers van sushipoint en Domino’s… Wat leven we toch in een wereld van overdaad!!! Dat stond in schril contrast met onze afbouwdagen en de dagen die ons nog te wachten stonden.

Twee dozen vol heerlijkheden

Eenmaal aangekomen stond het toffe mens ons stralend op te wachten met 2 dozen vol goddelijke soepjes, sapjes, smoothies, energieshotjes, wat glutenvrije crackers, kruidentheeën, kruidenzout voor een voetenbadje en een kruik voor een leverpakking. Alles bereid met de beste biologische ingrediënten en natuurlijk met liefde bereidt.

 

 

 

 

De ervaring

Vier dagen lang waren deze heerlijkheden alles wat de pot schafte. Zelden aten we met zo veel aandacht en zonder afleiding. Ik wist niet dat je 20 minuten over een groene smoothie kon doen. Honger had ik niet tijdens deze vier dagen (in tegenstelling tot mijn vrouw). Ik had zelfs dusdanig veel energie dat een flinke wandeling door de Kampina prima ging. Hardlopen zat er echter niet bij in. Vertraging was aan de orde. Alles ging op een net wat lager pitje. Ook wel eens goed voor mij!

Op mijn werk had ik er minder rekening mee gehouden, ook omdat we zo ad hoc besloten hadden mee te doen. Voldoende pauzes waren wel zo handig geweest. Aan het einde van dag twee voelde ik me overprikkelt en leeg. Leermoment!

Van een detoxkuur krijg ik het ook altijd een beetje koud. De warme thee en soep zijn dan extra welkom, me dikker aankleden dan anders ook.

Ook had ik bijzonder wilde dromen. Emotioneel en bij tijden in kleur. Oude thema’s. Het voelde alsof er het een en ander in mijn onderbewuste werd opgeruimd. Een detox dus op alle niveaus.

Elke dag werden we begeleid door extra informatie, bijvoorbeeld over wat detox nu precies inhoudt, wat de gedachte bij de verschillende ingrediënten is en hoe je je reinigingsorganen een handje kunt helpen om hun functies naar behoren uit te voeren. Prettig en informatief!

De cadeautjes van zo’n detoxkuur

De detox is inmiddels afgelopen. We hebben weer wat vast voedsel achter onze kiezen en pakken ons normale ritme langzaam op. De maag en darmen zijn nog aan het wennen. En ondertussen kijken wij dankbaar terug naar deze ervaring. Waar het mij weer meer bewust van heeft gemaakt: ook met minder consumeren (op alle fronten) kan ik toe, het voelt goed om dankbaar zijn voor wat ik heb en om het eens wat rustiger aan doen.

Lees hieronder wat het ons verder nog heeft gebracht:

  • hoe fijn is het voor de spijsvertering om langzaam te eten met klein bestek
  • bewust eten en nog intenser genieten van alle smaken en texturen
  • enorme waardering voor het eerste hapje vast voedsel na de kuur
  • hoe fijn om naar je lijf te luisteren en te stoppen met eten als je genoeg hebt
  • bewust stil staan bij sociale gelegenheden: wanneer wil ik meedoen/wanneer niet
  • wat voedt mij en wat vult mij
  • last but not least: neem nooit een knoflook shot als je daarna je mondkapje aan moet doen

Pre-detox maaltijd in de afbouwfase
*Bij een detox zijn de afbouw- en opbouwdagen minstens net zo belangrijk als de detox zelf. Fatsoenlijk afbouwen van genotsmiddelen (koffie, chocola, alcohol, bewerkte voeding e.d.) zorgt ervoor dat je tijdens een detox minder last hebt van bijv. hoofdpijn en vermoeidheid.

Verder lezen

Reacties

Plaats jouw reactie