Uitgelichte afbeelding voor "Koolhydraatbeperkt eten, goed voor iedereen?"

Je hebt het vast een keer gehoord van een vriend of een familielid: “Ik eet geen koolhydraten, ik ben aan het lijnen.” Of een uitspraak dat je van koolhydraten dik wordt. Wat vind je hiervan? Zijn koolhydraten nou zo slecht als onze dieetcultuur dat ons al jaren lang probeert te bewijzen?

Koolhydraten

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om te weten wat koolhydraten zijn en welke functie ze hebben. Het woord koolhydraten is een verzamelnaam voor alle soorten suikers en zetmeel in de voeding. Koolhydraten zitten in heel veel gezonde voedingsmiddelen, denk aan lactose uit melk, fructose uit fruit of zetmeel uit aardappelen, granen en peulvruchten. Je kunt ook op een minder gezonde manier veel koolhydraten binnenkrijgen, denk aan tafelsuiker in snoep en gebak, maar ook snelle koolhydraten uit witbloem dat tegenwoordig in heel veel producten verwerkt wordt.

Nu weet je waar koolhydraten in zitten, maar waar zijn ze eigenlijk voor nodig? Koolhydraten zijn onze brandstoffen, we hebben ze nodig en we kunnen er niet zonder. Vooral onze hersenen en rode bloedcellen hebben koolhydraten nodig om te functioneren. Als we het hebben over de brandstof dat ons lichaam verbrandt, dan hebben we het eigenlijk over glucose, het eindproduct van het koolhydraatverteringsproces.

Koolhydraatbeperkt dieet

Waarom en voor wie zou het dan nog wel gunstig zijn om minder koolhydraten te eten?

Koolhydraten zijn nodig, dat is een feit. In sommige situaties kan het toch wel gunstig zijn om er minder van te eten. Bijvoorbeeld wanneer je diabetes hebt en je bloedsuikerspiegel ontregeld is, is het slim om te gaan kijken naar de kwaliteit en de hoeveelheid van de koolhydraten in je voeding. Eet je meer aardappelen dan groenten bij de warme maaltijd, dan is het gunstig om de verhoudingen om te draaien om suikerpieken te voorkomen. Kijk ook vooral naar de kwaliteit van de koolhydraten die je eet, kies volkoren en onbewerkte producten.

Voor wie is het nog meer gunstig om koolhydraatbeperkt te eten? Een koolhydraatbeperkt dieet wordt vaak gebruikt als een afslankdieet. Je valt echter niet alleen al van het minderen van de koolhydraten af. Je valt af wanneer je meer verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Omdat een koolhydraatbeperkt dieet vaak hoger is in vetten en eiwitten, kun je er soms zelfs door aankomen. De wetenschap is nog niet helemaal duidelijk over mogelijke positieve effecten van een koolhydraatbeperking op gewichtsverlies. Het is dus belangrijk om naar de totale voeding te kijken en niet alleen naar de koolhydraten.

Bron: Nederlandse Diabetes Federatie, 2020

Slim koolhydraatbeperkt eten

Wil je verantwoord koolhydraatbeperkt eten? Probeer eens ons recept uit!

 

 

Geschreven door: Anna Bombik

Verder lezen

Reacties

Plaats jouw reactie