Uitgelichte afbeelding voor "Vis eten is gezond, duurzaam noch veilig"

“Eenmaal per week vette vis eten”, dat is het advies van het Voedingscentrum [1]. De vetzuren in vis beschermen namelijk tegen hart- en vaatziekten.

De vette vis zit niet alleen vol van visvetzuren maar bevat ook verontreinigingen: dioxines (kankerverwekkende stoffen) en zware metalen, zoals kwik [2]. Bummer!

Die visvetzuren, die kun je ook binnenkrijgen door een algenoliesupplement met EPA en DHA in te nemen. De grap is namelijk dat vissen hun “visvetzuren” binnenkrijgen door het eten van algen. Lees hier meer over (vis)vetzuren.

Vis eten is gezond, duurzaam noch veilig

Vis eten is gerelateerd aan bijvangst (de dood van andere dieren ten koste van jouw visje), plastic vervuiling (denk aan visnetten e.d. die in zee belanden) en zelfs aan slavernij. Keurmerken die “duurzame visserij” moeten garanderen, stellen helaas niets voor. Ook vis uit aquafarming blijkt geen duurzame of gezondere oplossing. Dat zijn al met al een hoop luchtbellen die ik doorprik. En misschien denk je nu: dat zal allemaal wel meevallen!

Ik raad je aan om zelf een oordeel te vormen en naar Seaspiracy (Netflix) en Sea the Truth te kijken. Een goed geïnformeerd mens kan namelijk een weloverwegen keuze maken 😀

Verder lezen

Reacties

Plaats jouw reactie