Uitgelichte afbeelding voor "Intermitterend vasten gezond of ongezond?"

Er is wetenschappelijk bewijs dat een beperking van de calorie-inname bij dieren gunstig is voor de levensduur VV_2020-2_web. De beperkte calorie-inname wordt dan ook binnen een beperkt aantal uren genuttigd met een vastenperiode.

Intermitterend vasten (IF) is een paraplubegrip

Bij IF eet je gedurende een bepaalde periode niet of minder dan je energiebehoefte. Voorbeelden van IF zijn:

  • Om de dag vasten door op de vastendag minimaal 25% minder te eten dan je energiebehoefte
  • Periodiek vasten: 1 tot 2 dagen per week minder eten
  • Geen 6 maaltijden maar 1 tot 3 maaltijden per dag nuttigen
  • 16 : 8 methode: vasten gedurende 16 uur en eten gedurende 8 uur
  • 20 : 4 methode: vasten gedurende 20 uur en eten gedurende 4 uur

Met vasten kun je afvallen, mits je in totaal minder binnenkrijgt dan je energiebehoefte.

Gunstige effecten van vasten

Het lijkt erop dat vasten gunstige effecten heeft op de triglyceriden, cholesterolwaarden, bloeddruk en insulineresistentie. Of dat nu te maken heeft met de calorie-restrictie of ook met het beperken van het aantal eetmomenten wordt nog verder onderzocht.

Uiteindelijk gaat het ook niet alleen om WANNEER en HOEVEEL je eet maar ook om WAT je eet. Ofwel: eet je nu binnen een korte tijd veel bewerkt voedsel (bijv. kant- en klaar maaltijden, vleeswaren, cruesli) of kies je voor onbewerkte voeding, zoals groenten, fruit, noten e.d.

IF gezond of ongezond?

Vasten kan ook een goede manier zijn om je voeding eens grondig onder de loep te nemen: wat, hoeveel en hoe vaak je eet. Als dat de aanleiding is om gezondere keuzes te maken (bijv. onbewerkt te eten en meer plantaardig) en 3 keer een gezonde maaltijd te nemen in plaats van de hele dag door te snacken, is vasten zeker gezond.

Bronnen:

foodsisters.nl/intermittent-fasting
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/intermittent-vasten.aspxInter

Verder lezen

Image
Image

Reacties

Plaats jouw reactie