Uitgelichte afbeelding voor "Wat is de juiste portiegrootte"

“Wat mag ik op een dag eten?” is één van de meest gestelde vragen tijdens het spreekuur. Voor de meeste mensen is het helemaal niet zo makkelijk om in te schatten of te voelen wat een gezonde en voedzame portie is.

Wat eet Nederland

Groente wordt doorgaans te weinig gegeten. Nederlanders eten gemiddeld 131 gram groente per dag terwijl dit zo’n 300-500 gram (of meer!) mag zijn. Fruit wordt gemiddeld zo’n 113 gram per dag gegeten en dat mag minimaal 200 gram zijn [1]. Met al die koolhydraat beperkte diëten wordt fruit soms zelfs helemaal uit het voedingspatroon weggelaten en dat is jammer. Je loopt niet alleen iets lekkers mis, maar ook vitamines, mineralen en vezels: voeding voor je darmbacteriën.

Frisdrank, snoep, koek en gebak is niet meer alleen voor het weekend maar vaak voor dagelijkse consumptie. “Koekje bij de koffie?” hoort erbij! Dat is dan ook de productgroep waar men vaak ruimschoots van eet.

Intuïtief eten

Helemaal hip: intuïtief eten. Eten op gevoel en je innerlijke signalen van honger en verzadiging volgen. Prachtige principes om weer contact te maken met een vaardigheid die je van nature hebt maar waar je wellicht van verwijderd bent geraakt door hoe het in onze maatschappij is geregeld: 3 x daags eten op bepaalde tijden en tussendoor ook altijd wat kunnen snacken. Wil je meer weten over intuïtief eten? Lees dan dit artikel.

Eten met aandacht

Leuk en aardig al dat intuïtieve eten. Wat mij betreft beginnen we eens met eten met aandacht. Eten met aandacht betekent al je zintuigen betrekken bij de maaltijd. Geen scherm erbij. Dus ook geen mobiel, televisie, nee, en ook niet de krant.
Kijk eens wat er op je bord ligt, ga ervoor zitten, op een rustige plek (nee! ook niet achter je computer). Leuke bijkomstigheid: je eetgenot neemt enorm toe en je voelt beter wanneer je vol zit. En andere bijwerking is dat je spijsvertering hier lekker op gaat! Ofwel: minder klachten door bewust, rustig te eten en goed te eten.

Wat mag ik eten?

Maar wat heb je nou nodig op een dag? De Voedingspiramide is daar een handig hulpmiddel voor.
En als je écht advies op maat wilt, neem dan gerust contact met me op!

 

1 https://www.wateetnederland.nl/
2 https://www.iamafoodie.nl/wat-is-intuitief-eten/
3 https://voedingspiramide.nl/

Verder lezen

Image
Image

Reacties

Plaats jouw reactie