Uitgelichte afbeelding voor "Gewicht is zeg maar wel een dingetje"

Meid, deze blog is speciaal voor jou. En eigenlijk voor iedereen die af willen vallen en vervolgens ziet dat het gewicht blijft hangen.

Afvallen gaat niet van een leien dakje, het gaat met hobbels en bobbels. Op de lange termijn heb je het meeste resultaat als je structureel kleine veranderingen doorvoert en door blijft zetten als het even moeilijker gaat of als je gewicht niet doet wat je wilt dat het doet.

Dat ons gewicht op blijft hangen kan verschillende redenen hebben.

Watermens

Allereerst bestaan we voor minimaal 50% uit water. Dus minimaal de helft van ons lijf bestaat uit vocht. Dit is meteen de reden waarom je zomaar ineens de volgende dag 2 kg zwaarder kunt zijn dan de dag ervoor: je houdt gewoon meer vocht vast. En waardoor houd je meer vocht vast?

Meer zout

Stel je bent gisteren uit wezen eten of je at de inhoud van een schaaltje (of van een hele zak) chips op, die 1,5 kg erbij de volgende dag, das’ echt geen vet. Dat is namelijk onmogelijk! Dit is dus vocht!

Meer koolhydraten

Heb je net een tijdje minder koolhydraten gegeten en dan ineens wel wat meer (dus bijv. wel een frietje of wat bammetjes)? Tot je schrik zie je de weegschaal enkele kilo’s meer aangeven. Voor 1 gram glycogeen (dat is de naam van onze koolhydraat voorraad in lever en spieren) houd je 3 gram vocht vast.
Dus ook van een keer een frietje of wat extra bammetjes kom je niet aan, maar je houdt gewoonweg meer vocht vast. Dat is trouwens ook andersom de reden waarom mensen snel lijken af te vallen met een koolhydraat beperkt dieet.

Warmte

Bij warm weer kun je meer vocht vasthouden en ook dat zie je dan terug op de weegschaal. Maar natuurlijk zijn er ook andere redenen waardoor de cijfers op de weegschaal niet naar beneden gaan.

Spieren

Misschien ben je recent begonnen met krachttraining? Spieren wegen zwaarder dan vet. Is zo!

Snoepen

Meer gegeten

Misschien heb je een keertje wat meer gegeten dan anders of had je een eetbui. Die kilo’s extra de volgende dag komen in dat geval door meer darminhoud. Eet je structureel meer dan dat je nodig hebt, dan kom je natuurlijk wel aan.

Niet naar het toilet

Kon je een tijdje niet naar het toilet? Dan zit er letterlijk meer ontlasting in je lijf die ook wat weegt. Uiteraard is het dan wel goed om te kijken waarom je niet zo goed naar het toilet kunt gaan en wat je daar dan aan kunt doen.

Tot slot

Trust the proces! Zeg eens eerlijk: meestal weet je zelf wel goed of je goed bezig bent, meer groente eet, minder snackt en snoept, op je porties let en (meer) beweegt. Dus: trust je proces!

Kortom, staar je niet blind op wat de weegschaal zegt. Het gewicht is maar een getalletje en vertelt TOTAAL niets over de gezondere keuzes die je maakt, of het aantal centimeters dat je afvalt afvalt, dat je je wellicht veel minder opgeblazen voelt of dat je door andere keuzes lekkerder in je vel zit.

Loop je vast, neem dan contact met me op.

 

 

 

Verder lezen

Image

Reacties

Plaats jouw reactie