Uitgelichte afbeelding voor "Wat als een tekort (en niet een teveel) aan maagzuur het probleem is?"

Maagsap speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering. Ieder eetmaal produceren kliertjes in het bovenste deel van de maagwand ongeveer 1,5 liter maagsap. Dit sap bevat pepsine, het enzym dat eiwitten verteert. Zoutzuur in maagsap doodt bacteriën en schimmels. Door de zuurgraad van de maag wordt de opname van vitamines en mineralen mogelijk gemaakt. Daarnaast bevat maagsap intrinsiek factor, een stof die noodzakelijk is voor de opname van vitamine B12.

Te weinig maagzuur kan dezelfde klachten geven als een teveel aan maagzuur. Met een eenvoudige test kun je achterhalen of je teveel of te weinig maagzuur aanmaakt.

Een tekort aan maagzuur kan dezelfde klachten geven als een teveel aan maagzuur. Je eten zal de maag pas verlaten als de zuurgraad van de maag voldoende is (pH 1,35-3,50). Bij een tekort aan maagzuur duurt het aanmerkelijk langer. Als gevolg hiervan blijft eten te lang in de maag, alwaar het gaat gisten en rotten. Dit kan gasvorming, een opgeblazen gevoel en een branderig gevoel ten gevolge van reflux veroorzaken.

Met een beetje pech krijg je dan maagzuurremmers voorgeschreven. Die zullen het probleem uiteindelijk alleen maar verergeren, omdat je dan nóg minder maagzuur aanmaakt.

Test eens heel simpel of
je mogelijk een tekort aan maagzuur hebt.
Met natriumbicarbonaat

Neem een afgestreken theelepeltje baksoda (natriumbicarbonaat) opgelost in water op je nuchtere maag. Bij voldoende aanmaak van maagzuur ga je vrij snel boeren. Drink dan even flink veel water om het boeren te verminderen. Merk je niets van de inname? Dan heb je mogelijk een maagzuurtekort.

Met citroensap of appelazijn

Ook citroensap of appelazijn kunnen je iets vertellen: neem een eetlepel citroensap/appelazijn met wat water als je last hebt van maagzuur. Als dit de klachten vermindert, heb je een maagzuur tekort. Wordt het erger dan heb je te veel maagzuur! Let op: doe dit niet als je al vaker last hebt gehad van heftige maagzuur aanvallen.

Met dank aan Rineke Dijkinga.

Verder lezen

Reacties

 1. Avatar foto

  en als je dan weet dat je een tekort aan maagzuur hebt, war dan? wat kan je daar aan doen?

  1. Avatar foto Auteur

   Hey Monique,

   Belangrijk is om de oorzaak te achterhalen en te kijken wat je daaraan kunt doen.
   Zo kan stress een belangrijke rol spelen. Maar dit is een complex onderwerp.
   Als je daar meer over wilt weten, mag je altijd een afspraak maken.

   Fijne dag,
   Anna

Plaats jouw reactie