Uitgelichte afbeelding voor "Emotie-eten is super logisch"
Als ik een rotdag heb, kan ik extra uitkijken naar mijn stukje chocolade in de avond. En ook al ben ik niet zo’n grote snoepert, als ik gedachteloos zit te eten, weet ik dat er vaak meer aan de hand is. Als ik dan eenmaal op de bank zit met mijn lievelingschocolade en een hap neem, neemt het genotcentrum het even over en voel ik mij gelukkig. Handig die endorfines!
Van korte duur
Jammer dat het van korte duur is. Een korte piek en om dat langer te doen aanhouden is er meer nodig. “Gelukkig” speelt de snoep- en chipsfabrikant daar handig op in.
Emotie-eten is super logisch
Emotie-eten is iets wat super logisch voor ons is. Als er emoties zijn, gaat ons lichaam in een vecht- of vluchtstand. Deze overlevingsstand is gerelateerd aan ons zogenaamde reptielenbrein. Op het moment dat overlevingsstand op AAN gaat, registreert ons lichaam als het ware een noodsituatie. Net zoals toen we in de oertijd in voedselschaarste of een periode van honger moesten overleven, wil het brein dan dat je pakt wat je pakken kan. En ons brein weet heel goed dat zoet, zout en vet vaak verbonden is aan voeding waar je even op door gaan.
Emotie-eten is iets wat de meeste van ons zullen herkennen. Op zich is dat niet heel erg, maar voor sommige mensen kan het uitgroeien tot een groot probleem. Wat je niet kan aanpakken is de neiging om te willen eten bij emoties. Dat heeft te maken met dat brein-verhaal. Maar je kan wel leren om je gedrag uit te stellen en in plaats daar van op een andere manier met de emoties om te gaan.
Oefenen in vertragen
Mijn tip? Ga eens oefenen met vertragen. Heb je de neiging om te eten? Zet een wekker op 10 minuten. Ga eens even zitten, adem eens goed door. En voel eens wat er te voelen is in je lijf. Geef de emoties op deze manier de ruimte.

Verder lezen

Image
Image

Reacties

Plaats jouw reactie