Uitgelichte afbeelding voor "Disbalans in je darmen: een model om het te begrijpen"

Onze dikke darm huisvest meer dan anderhalf kilogram huisdieren: biljoenen bacteriën, virussen, gisten en schimmels. In gezonde darmen leeft dit met elkaar in balans en zorgt dit voor onder meer een goede vertering en gezondheid. Wanneer de balans tussen de beestjes verstoord raakt door stress, medicijnen en verkeerde voeding, ontstaat er een dysbiose.

Dr. Gijsbert J. Jansen, pioneer en microbioloog bij NL-Lab, heeft een model voor dysbiosen ontwikkeld met vier verschillende dysbiose basistypen. Dit artikel gaat niet in op de complexe dysbiosen.

1. Rottings dyspepsie

Dit type dysbiose wordt in verband gebracht met een typisch Westers voedingspatroon met een relatief hoog aandeel vet en dierlijk eiwit. Er wordt een relatie gezien met depressieve klachten en gewichtstoename.

2. Anaerobe dysbiose

Deze dysbiose ontstaat na (langdurige) verstopping waarbij de darminhoud tot stilstand komt en de aerobe bacteriën de aanwezige zuurstof ‘verademen’ totdat deze verbruikt is. De afwezigheid van zuurstof leidt vervolgens tot hun verstikkingsdood. Anaerobe bacteriën nemen in aantallen toe en breken eiwit en vet uit de voeding af tot o.a. gifstoffen (neurotoxines). Dit geeft klachten, zoals vermoeidheid, concentratieverlies en depressieve gevoelens.

3. Microbioom depressie

Of ‘woestijn dysbiose’. Hiermee wordt een situatie bedoeld waarbij grotere gebieden van de dikke darm ‘onbewoond’ zijn. Dit is een gevolg van een te hoge darm passagesnelheid (diarree). Oorzaken hiervan zijn divers maar (veelvuldig) antibioticagebruik staat met stip op de eerste plek. Door de onbewoonde plekken is er ruimte ontstaan voor ziekteverwekkers van buitenaf. Candida overgroei kan hier een gevolg van zijn.

4. Saccharolytische dysbiose

Eén van de gevolgen van deze disbalans, is dat zich fusobacteriën (afkomstig uit de mond) in de darm kunnen gaan nestelen. Langdurige aanwezigheid van mondbacteriën in de darm kan leiden tot onder andere vorming van poliepen.

Klachten als regelmatig terugkerende buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn duidelijke aanwijzingen dat je spijsvertering en darmen niet naar behoren werken. Dan kan een ontlastingsonderzoek inzicht geven in het soort dysbiose en de behandelmogelijkheden. Neem gerust contact met me op, ik denk graag met je mee.

 

Reacties

Plaats jouw reactie