Uitgelichte afbeelding voor "Jongens, er moet me iets van het hart"

De aanleiding is een mevrouw die ik in de supermarkt zag. Wild zwaaiend met een pakje falafel balletjes riep ze in paniek dat ze dit toch echt niet mocht hebben want er zaten 500 gram (!) koolhydraten in. Sowieso mocht ze geen koolhydraten hebben. Side note: deze dame had haar brilletje niet op. Er zaten echt geen 500 gram koolhydraten in een pakje falafel van nog geen 250 gram 😉

Maar waar ik het eigenlijk over wil hebben: koolhydraten zijn niet de vijand!

Al helemaal niet de koolhydraten uit ongeraffineerde granen, peulvruchten, noten, fruit en groente. Ja hoor! Ook in groente zitten koolhydraten. De koolhydraten die in deze verpakking komen zijn fantastisch. Ze leveren niet alleen energie maar ja, met de verpakking komen ook vezels (voeding voor je darmen (!!)), vitamines, mineralen en allerlei andere gezonde plantenstoffen.

Laten we vooral wel groente, fruit, noten, peulvruchten en volkoren granen eten. Van deze, soms zelfs koolhydraatrijke producten, is zelfs aangetoond dat ze het risico op diverse welvaartsziekten verlagen en bijdragen aan een gezond gewicht.

Die kunnen wel de pot op

De koolhydraten uit chips, koekjes, gebak, frisdrank, smoothie, witte rijst/ pasta en flutbrood kun je beter wel laten liggen. Maar dan spreken we ook over (high) processed foods waar weinig of niets gezonds meer inzit.

Een ander zorgwekkend gevolg van de hysterie voor koolhydraten zie ik ook regelmatig in de praktijk: het uitwijken naar dagelijks grote hoeveelheden bewerkte vleeswaren en kaas. Laat dat nou helemaal niet zo gezond zijn of zelfs ongezond. In de darmen zie je dat ook terug. Dat heet een rottingsdyspepsie. Al die eiwitten gaan lekker rotten en daar groeien bacteriën op die weinig goeds voor je gezondheid doen.

Zo, ik heb mijn zegje weer gedaan maar ik vrees dat het voor die mevrouw van de supermarkt te laat was.

Reacties

Plaats jouw reactie