Darmmicrobioom therapie
Heb je darmklachten?
Let op: Anna is tot januari 2025 met zwangerschapsverlof. Tijdens Anna's verlof neemt Femke de praktijk waar. In deze periode worden geen ontlastingsonderzoeken uitgevoerd. Dat blijft Anna's specialisatie. Dus even geduld tot na Anna's verlof. Maar ook Femke kan je prima helpen bij spijsverteringsklachten zoals prikkelbare darmen.
Je herkent jezelf in de onderstaande klachten en zou hier graag hulp bij willen krijgen. Misschien heb je al het een en ander ondernomen tegen je klachten, maar je bent nog niet tevreden met het resultaat. Of er wordt tegen je gezegd dat je “ermee moet leren leven”.
Ik ga graag met je op onderzoek uit. Geen magische oplossing maar een puzzel die we samen leggen om te vinden wat voor jou werkt.
Herken jij je hierin?
- Obstipatie
- Diarree
- Opgeblazen buik
- Winderigheid
- Vermoeidheid
- Brain fog
- Misselijkheid
- Ontstekingen
- Gewrichtspijn
- Huidklachten, zoals eczeem
Darmmicrowatta?!
Het darmmicrobioom, dat zijn de huisdieren van je darmen. Het gaat om maar liefst ruim 1,5 kg bacteriën, virussen, gisten en schimmels (tezamen micro-organismen).
Ze zijn enorm belangrijk voor je gezondheid en hebben grote impact op hoe jij je voelt.
Wat doet een gezond darmmicrobioom?
- Het ondersteunt je spijsvertering
- Heeft invloed op je gedrag en stemming
- Bepaalt in grote mate je weerstand
- Voorkomt dat schadelijke stoffen in je lichaam terecht komen
- Produceert vitamine K
- Reguleert je cholesterolgehalte
- En nog meer...
Als je darmmicrobioom uit balans is
Als er te veel schadelijke micro-organismen in je darmen zitten, dan is je darmmicrobioom uit balans en kunnen de bovenstaande taken niet meer goed worden uitgevoerd.
Dan kun je last krijgen van allerlei klachten, zoals obstipatie, diarree, een opgeblazen gevoel in je buik, vermoeidheid, gewrichtspijn, huidklachten, en nog meer onprettigheden.
Heb jij een gezond darmmicrobioom?
Meten is weten en dat kan met een darmmicrobioomonderzoek.
Door het opsturen van een beetje ontlasting naar een gecertificeerd laboratorium, waar vervolgens een microbiologische analyse zal worden uitgevoerd, krijgen jij en ik – afhankelijk van het type ontlastingsonderzoek – o.a. inzicht in:
- de toestand van je spijsvertering
- de toestand van je darmslijmvlies
- de aanwezigheid/afwezigheid van bacteriën en parasieten
- indien van toepassing het soort dysbiose
- een mogelijk verband met betrekking tot jouw klachten
Wat kun je er vervolgens mee?
Met de uitslag van het darmmicrobioomonderzoek kan ik jou passende voedings- en leefstijladviezen geven, ik denk graag met je mee!
Het gaat dan om:
- leefstijltips (balans tussen in- en ontspanning)
- voedingsadviezen voor jou en je microbioom
- (tijdelijke) ondersteuning met supplementen
Let wel: dit is geen snelle magische oplossing! Uiteindelijk gaat het ook hierbij om gedragsverandering: verandering van bijvoorbeeld je manier van eten, wat je eet, en hoe je je rust pakt. Want ja “als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.”
Goed om te weten: de kosten van een darmmicrobioomonderzoek worden niet vergoed door de zorgverzekeraar en zijn voor eigen rekening.
Het gaat echt best wel goed met mijn gezondheid en mijn darmen. Ik heb heel veel gehad aan jouw voedingsadvies en supplementen. Dankjewel daarvoor!💚 Ik heb bijna geen buikpijn meer met de juiste voeding. Ik heb passie voor voeding en kies met plezier voor gezonde voeding. Ik ben dankbaar dat jij mij bewust hebt kunnen maken wat gezonde voeding voor de darmen is, heel blij mee 🥰Lara, 24
Lea, 62Nadat ik een paar keer last had van een divertikel in mijn darm, met koorts en hoge ontstekingswaarde, ging ik naar Anna voor advies. Ze gaf me voedings- en leefstijladviezen, en organiseerde een ontlastingsonderzoek.
Anna luisterde goed naar mijn verhaal en stelde me de juiste vragen. Ze was ook heel warm en respectvol. Ze wist veel over voeding en leefstijl, en ze kon het ook duidelijk uitleggen.
Op basis van de uitslag van het ontlastingsonderzoek kreeg ik specifieke adviezen, die ik opvolgde. Na een aantal maanden voelde ik me al veel beter. De divertikelaanvallen waren voorbij, en ik had meer energie.
Ik ben Anna enorm dankbaar voor haar hulp. Ze heeft me echt geholpen om van mijn klachten af te komen.